Gott slut & Gott Nytt…

…vill jag önska alla gamla och nya kunder!
2014 innehöll många spännande och utvecklande upplevelser.

Utbildningsmässigt så började året med en resa till Irland i januari tillsammans med 3 andra hundfrisörer. Vi åkte till Kilmore Quay dit min lärare Mia Övernäs har flyttat och numera arbetar och håller kurser. Kursen var tre dagar och upplagd så att vi hade fått önska vad vi ville lära oss mer av i tekniker och stilar så Mia hade ordnat hundar anpassade för var och ens önskemål. På förmiddagarna hade vi lektion och efter lunch klippte vi egna hundar. Det var tre roliga och lärorika dagar med trevliga måltider och många diskussioner.

Lektion med Mia Övernäs

Lektion med Mia Övernäs, Dreamdogz.

Tre hundfrisörer på Irland

Tre hundfrisörer på kurs i Kilmore Quay, Irland.

Foxterriern Karamell

Mias Foxterrier Karamell klippt i en otraditionell söt frisyr.


 

Den första stora utmaningen på året var att åka till Crufts och ställa ut min lilla chihuahua Ester.

Ester på Crufts 2014

Ester och jag inne i ringen på Crufts, England.


 

I början av maj åkte jag till Swedgroom i Malmö för att titta på Sveriges första internationella tävling för hundfrisörer. Det är alltid lika trevligt att träffa kollegor och man lär sig mycket bara genom att titta på alla duktiga hundfrisörer som tävlar i olika klasser.

vilande-schnauzer

En del hundar kan passa på att vila lite medan hundfrisören jobbar.

 

rysk-svart-terrier

Några tävlar med stora hundar som denna Ryska svart terrier.

bichon

Andra tävlar med små hundar som denna Bichon Frisé.

york

Förutom att klippa rastypiska frisyrer kan man även tävla i mer fri stil som på denna Yorkshireterrier.

bedömning-pudel

Domarna bedömer hundarna noga när de är klara. Under tävlingen går de även runt och bedömer hur hundfrisören hanterar hunden och hur bra teknik de har.


 

Mellan mina spännande resor kommer det många olika kunder till mig. De allra flesta badas i samband med klippningen och då kan de se ut så här innan jag börjar föna dom:

Badade hundar


I slutet av september bar det av till Groomania i Belgien igen. Det var tredje gången jag åkte dit och det är lika trevligt och inspirerande varje år med hundfrisörer som tävlar, seminarium och saker att köpa till salongen. I år åkte jag med Gunnar Isdal och Rebecca Hennermark från Salong Fyra Tassar i Linköping. Gunnar tävlade med sin Schnauzer Yoshi och blev tvåa i stenhård internationell konkurrens! Det var rekordmånga deltagare hela helgen och det var trångt mellan de tävlandes bord.

yoshi

Yoshi redo för att flyga iväg på tävling i Belgien.

yoshi-och-gunni1

Yoshi och Gunnar är på plats och alla tävlande är fokuserade på sina hundar.

lunch

En trevlig lunch vid ringside med full koll på dom som tävlar.

seminarier

Emellanåt kan man gå in i rummet intill och titta på något av de fyra seminarierna som pågår hela dagarna med olika teman.

groomania2014

Det var mycket folk, både besökare och tävlande.

yoshi-och-gunni2

Yoshi och Gunnar har just fått silvermedalj och fina priser.

yoshi-vilar

På kvällen var vi alla ganska trötta men nöjda…


På väg hem från Belgien och Groomania fick jag veta att min lilla chihuahua Ester hade blivit skrämd av två hundar och sprungit bort. Det var början på sex långa dygns letande innan hon äntligen hittades välbehållen men smal i skogen. Vi fick fantastisk hjälp och stöd av alla möjliga människor och mina kunder som fick sina tider flyttade flera gånger var otroligt förstående. Jag kan bara tacka alla ännu än gång för all omtanke.

ester-upphittad-bad

Två dagar efter hon hittades så badade jag henne och man kan fortfarande ana att hon är smal. Men efter en vecka hade hon gått upp de ca 400 gr som hon tappat.

ester-täcke

En gladare Ester testar sitt nya hösttäcke för regniga dagar.

 


En helg i mitten på oktober var jag på anatomikurs med Gerard O’Shea i ett regnigt och kallt Visby. Jag deltog i denna kurs för två år sedan i Västerås men det finns så mycket att lära kring hundens anatomi så när den erbjöds här på hemmaplan passade jag på.

anatomi-gerard

Teori inomhus varvades med praktiska övningar.

 


Liten bild från salongen:

gizmo-2014

Gizmo har så lätta öron att de åker upp om man klipper av pälsen :-)

 


Nästa års spännande äventyr blir att jag påbörjar en utbildning till Hundakupunktör i slutet av januari. Det har jag funderat på i flera år och nu har jag hittat en utbildning som är 1,5 år på distans så det kan fungera med mina företag. Jag har alltid tyckt det är intressant hur man kan hjälpa kroppen att läka sig själv och i mitt yrke som hundfrisör så dyker det ofta upp frågor om olika problem hundarna har med huden, magen, pälsen, klåda, öron, stress mm. Nu hoppas jag att jag så småningom ska kunna hjälpa hundar, inte bara att bli rena och tovfria utan även med olika åkommor som påverkar deras vardag.

Nu avslutar jag året 2014 med en liten film på årets mest avslappade hund, dvärgpudeln Hugo. Han är bara drygt ett år och satt bokstavligen och somnade medan jag klippte det sista på huvudet och öronen :)