Kan jag betala med kort eller Swish?
Ja, jag tar helst emot betalning med Swish men kort och kontant betalning går också bra.

Hur vet jag vad det kommer att kosta?
bokningssidan kan du se priser för de olika paketen och sen får du även priset i mailet med bokningsbekräftelsen.

Hur lång tid tar ett besök?
Variationer i tid kan förekomma beroende på pälskvalitet, hundens uppförande och skicket den kommer in i. Hundar som är vana vid att bli hanterade på ett bord, att bli fönade och badade och som har en välskött, tovfri päls går snabbare att arbeta med och det blir också ett lättare besök för din hund.
Nya hundar tar ofta lite längre tid för vi behöver lära känna varandra så att ömsesidig tillit kan uppstå. Jag arbetar med respekt och omtanke för din hund och det innebär att ibland kan det vara svårt att få saker gjorda inom utsatt tid om hunden är rädd om en kroppsdel eller för t ex fönen. Då lyssnar jag på din hund, gör det jag kan och sedan får vi ta resten en annan gång. Det viktigaste för mig är att din hund får en så bra upplevelse som möjligt hos mig.

Jag tar bara emot små till nätta mellanstora hundar och flesta hundar tar runt 1,5-2 timmar för klippning och bad.

Vad menas med Fear Free Grooming och Frivilllig hantering?
Senaste åren har jag mer aktivt sökt extra kunskap om hur man samarbetar med hundarna och respekterar deras känslor när de kommer till hundfrisören. Det traditionella sättet att arbeta med hundar har ofta inneburit att hunden blir tillsagd ”att skärpa sig”, att den är ”en drama queen” och det är människan som har bedömt vad som är läskigt, hundens känslor och upplevelse har inte alltid tagits på allvar.

Det kan vara svårt som hundfrisör att lyssna in och hantera alla hundarnas känslor samtidigt som vi på ett mycket närgånget sätt ska utföra pälsvård mm. För att få mer alternativa sätt att jobba har jag dels certifierat mig som Fear Free Groomer men efter det kände jag att jag behövde veta mer och få kunskapen anpassad till svenska förhållanden. Då hittade jag Therese Welander som har Klicka Hunden och är bl a hundpsykolog, hundinstruktör och hundfrisör. Vi har skapat en utbildning, Harmonisk Hundsalong, i flera steg för hundfrisörer om hur de använder frivillig hantering i sin salong.

Frivillig hantering handlar i grund och botten om att hunden frivilligt går med på den hantering vi vill utföra och många blir förvånade över vad man kan åstadkomma med lite tålamod, pauser och positiv förstärkning. Det handlar också om att respektera hundens upplevelse och känslor – det den känner är sant för hunden.

Hur vet jag om min hund anses vara tovfri när jag lämnar den till frisören?
Genom att ta en normal kam och dra genom hela hundens päls, även i armhålor, bakom öron och i ljumskar så märker du om din hund har tovor eller inte. Om kammen glider genom pälsen ända nere i hårbotten så är hunden fri från tovor. Små, enstaka tovor som är några mm i storlek är ok men allt utöver det räknas som tovor och ju fler och större de är desto mer tid och jobb tar det att få bort dem.

Kan jag stanna och se på?
Du är välkommen att stanna och se på men det finns några saker att tänka på.
Som hundägare är man ofta mån om att hunden ska uppföra sig och om man sitter med under besöket så kan t ex oro för vad hunden ska hitta på sprida sig till hunden och den uppfattar bara nervositeten (inte orsaken bakom) vilket kan göra att den blir osäker och tror att det är farliga saker som kommer att hända. Om du är lugn och harmonisk under besöket så går det bra att du stannar och tittar på.
De flesta hundar går snabbare att göra när de blir lämnade ensamma för då kan vi fokusera på varandra men ibland är det lättare när någon familjemedlem stannar kvar som stöd och sällskap, i alla fall de första gångerna.
Jag tycker det kan vara bra att man är med någon gång och får se hur det går till hos hundfrisören eftersom många inte vet hur många moment vi faktiskt går genom under hundens besök här och vad hunden behöver kunna för att det ska gå smidigt. Det ger oss också möjlighet att prata om särskilda tips för din hunds päls, klor, öron, träning mm.

Klipper du klorna också?
Nej, men du är varmt välkommen att ta en privatlektion där du får lära dig att själv korta in klorna med sax, kloslip eller fil. Du får teoretiskt lära dig om hur klon är uppbyggd, hur du ser vad som är lagom och få tips om hantering. Du får med dig ett häfte där det vi gått genom står så att du kan gå hem och öva i ditt eget tempo. Att lära dig hantera klovården själv ger dig friheten att göra det när helst det passar er, i lugn och ro, hemma.

Plockar du hår i öronen?
Förr i tiden så ansåg man att det inte skulle finnas ett hårstrå kvar i örat och att det skulle tvättas kliniskt rent, ju oftare desto bättre. Men så har man sett ett samband mellan problemöron och överdriven rengöring av öronen så man ska vara lite försiktig med att störa balansen i örat.
Jag klipper kort runt örongången och pillar loss hår som sitter löst i örongången men drar inte bort varenda stå om de sitter fast. Om örat är smutsigt så rengör jag med en mild rengöringsvätska vid de tjänster där bad ingår.

Ska jag bada hunden innan besöket?
Bara om du har bokat klippning med bad hemma ska du bada hunden noga innan annars fixar jag det.
Det allra bästa resultatet får man om jag kan bada, föna och klippa här i salongen. Det beror på att när jag har badat hunden så blåser jag den helt torr och får då pälsen att stå ut från kroppen med alla hårstrån separerade och så raka som möjligt. När jag sedan klipper så får jag ett mycket jämnare och finare resultat som håller sig snyggt längre. Om hunden badas hemma så hinner pälsen falla ihop och ofta får den ”sovfrisyr” eftersom den lägger sig och sover efter badet, ofta med lite fukt kvar i pälsen och då går det inte att få det lika jämnt klippt.

Får min hund komma fast den är osäker och rädd?
En del hundar är av olika skäl mer lättstressade och reagerar då på olika sätt. Vissa kan med hög stämma sjunga sig genom en hel klippning medan andra mest försöker göra sig så små som möjligt. En del pussar och slickar på frisören och redskapen för att lugna ner situationen. Sen finns det de hundar som biter; vissa smågnager lite för att visa att nu är min gräns nådd medan andra biter till ordentligt med mer eller mindre förvarning.
När din hund visar att den är obekväm försöker jag hitta alternativa sätt eller bara arbeta mycket långsammare så att den ska hinna med i vad som händer, att det inte är farligt. Om jag känner att det behövs för min och hundens säkerhet sätter jag på en munkorg, men jag brukar försöka undvika det. Om du vet att din hund har haft några problem tidigare med aggressivitet vid hantering så är det mycket viktigt att du berättar det för mig när du bokar ditt besök. Då kan jag avsätta extra tid så att vi kan ta det lugnt med de känsliga områdena.

Jag arbetar utan prestige och om jag märker att din hund verkligen inte finner sig i situationen så kommer jag att avsluta och vi får diskutera en annan lösning. I vissa fall kan det vara till stor hjälp att kontakta en hundtränare och få hjälp med hanteringsträning. Jag har ett mycket bra samarbete med Ann Ivarsson som har Meab Hundcenter. Hon har själv klippt sina hundar så hon vet vilka moment som ingår.

Vilken hjälp kan min oroliga hund få?
Ofta handlar det om att ge hunden tid att få tillit till människan som ska hantera den. Att få umgås utan krav på att man ska få hålla fast eller ta på känsliga områden på kroppen. Om din hund är osäker eller rädd så finns det flera sätt att hjälpa den.

Jag har skapat ett paket för oroliga hundar som innebär att ni kommer tre kortare besök (ca 30 min per gång). Då bekantar vi oss med varandra utan krav och jag ger hunden en lättare massage eller laserakupunktur som kan hjälpa den känna sig mer rofylld. Du kan boka paketet här på bokningssidan.

Det finns en del milda metoder man kan prova för att lugna sin hund som t ex Relax-droppar (Bach Rescue Remedy Drops). Dropparna säljer jag i salongen och många kunder har fått hjälp av dom, både vid besök hos mig men även när hunden har tyckt det varit jobbigt att åka bil eller varit rädda för ljud.
Jag gav min åsk- och fyrverkerirädda hund Relax-droppar och de har hade en fantastisk effekt på henne. Hon blev fortfarande rädd när det mullrade till men sedan lugnar hon sig snabbt och kan återgå till vila till skillnad mot förut då hon bara flämtade och stirrade vilt omkring sig i timmar. Det verkar också som om hon blir mindre och mindre känslig för oljud eftersom hon inte blir så panikslagen och därmed kan komma ihåg att det inte var så farligt när allt kom omkring. Det fina med dropparna är att man kan ge dom efter att oljudet har hörts och de har ändå effekt till skillnad mot vissa andra lugnande medel som man alltid måste ge innan något händer för att få effekt. Om man dessutom vet att hunden kommer utsättas för en stressande situation så kan man ge dem innan.

Om hunden har riktigt stora problem att gå till hundfrisören så går det att prata med veterinären om alternativ på lugnande medel men det brukar bara behövas i riktigt extrema fall. Det är viktigt att informera hundfrisören om du har gett din hund lugnade medel innan den kommer eftersom en del preparat kan påverka hunden så att den blir ännu mer oförutsägbar när den blir stressad.
Ring gärna om du har frågor om alternativen så kan vi se vad som kan hjälpa din hund.

Vilka frisyrer kan min hund få?
Egentligen vilken som helst så länge det finns päls till det och att det inte på något sätt är negativt för hundens välbefinnande.
Exempel på sådant som kan vara negativt för hunden är:
Om jag t ex upprepade gånger skulle få besök av en mycket tovig hund som ägaren vill ha lång päls på så skulle jag säga nej, om vi har gått igenom hur man sköter och borstar pälsen emellan besöken och det ändå inte fungerar.
Under min utbildning har vi gått igenom rastypiska frisyrer för olika hundraser så det kan jag göra på vardagshundar. Att klippa hundar till utställning är en helt annan sak eftersom det ställer ännu högre krav på att framhäva hundens fördelar och dölja nackdelar. Det går också mode inom raserna på vad domare premierar vid utställning så det gäller att vara mycket väl insatt i den rasen man utställningsklipper. Därför ser man ofta att hundfrisörer endast klipper en eller några få raser till utställning som de är specialister på.

Många har speciella önskemål på vissa delar av frisyren t ex kortare hår på ben, mage och svans än rasstandarden föreskriver och andra kanske vill ha mohikan eller lejonfrisyr.
Mitt mål är att hunden och ägaren ska känna sig glada i slutet av dagen så berätta vad du har för idéer så kan vi se om jag kan genomföra dem.